Since 1994
DECENTRALISERING - Trailer til afsnit 1 og 2
Denne kortfilm er en trailer til miniserien i to afsnit, som er frigivet på de sociale medier.
Midt i januar 2020, blot få uger før det ødelæggende Corona-virus fra Kina angreb hele verden, inviterede filmproducent Thomas Graholy fra Kontinent Film & TV partileder og MF, Pernille Vermund (Nye Borgerlige) til at besøge en legendarisk hollænder.
Hans navn er Jos de Blok og han var en frustreret sygeplejerske i 2007. Frustreret over forholdene for både medarbejdere og patienter i det hollandske sundhedsvæsen. Han følte sig som en del af et system, der primært var til for systemets skyld, og hvor sygeplejen var på vej nedad i en kvalitetskurve, han ikke havde lyst til at bidrage til.
Pernille Vermund taler med Jos de Blok om hans verdensomspændende non-profit organisation indenfor ældrepleje, Buurtzorg.
DECENTRALISERING 1. 'Kontrol er godt, tillid er billigere'
Den mest klippefaste fordel ved decentralisering er, at afgørelser træffes tættere på borgerne af de myndigheder, som har indsigt i de lokale forhold. Det er nærdemokrati og det styrker borgernes politiske deltagelse og øger dermed beslutningernes legitimitet.
I denne film møder vi Jos de Blok, grundlæggeren af Buurtzorg og vi ser på et af de mest omkostningstunge områder i ethvert europæisk velfærdssamfund. Vi er på sporet af en decentral ledelsesmodel, som ikke kun har bragt medarbejderne tættere på de enkelte borgere, reduceret omkostningerne OG sygefraværet, markant men som også har øget kundernes, altså borgernes, tilfredshed med servicen.
Frederick Laloux har gjort Buurtzorg verdenskendt i sin bestseller bog, ’Fremtidens organisation’, som omhandler eksperimenterende og evolutionære organisationer, der mestrer noget, som ganske få. De kan nemlig håndtere meget komplekse problemer på en effektiv måde, der mindsker spild med markante resultat.
Kontrol er godt, tillid er billigere og besparelsen i forhold til den kommunale hjemmepleje, som udfører de samme opgaver, er betydelig.
DECENTRALISERING 2. ’Fingrene væk’
i 2007 var der 10 hjemmeplejere i Buurtzorg, men så fik virksomheden vokseværk og i 2014 var de 8.200 I hovedkontoret ’sad’ der blot 25 personer, som tog sig af jura og lønninger. Intet andet. Med andre ord; 99,7 pct. af personalet i Buurtzorg var “varme hænder”. I dag er organisationen vokset til ca. 15.000, og fænomenet breder sig internationalt.
Buurtzorg er en evolutionær organisation, som beskæftiger små teams. De bestemmer det meste selv og hjælper hinanden på kryds og tværs af omsorgs- og plejeopgaver. Indsigt, ansvar og konsekvens sidder fast groet i alle teams DNA.
Kan Buurtzorg modellen bydes velkommen i Danmark eller er det forkert at udsætte den offentlige ældrepleje for mere konkurrence udefra end den nuværende lille privatsektor yder?
Flere og flere kommuner er åbne for Jos de Bloks model intenst med henblik på en evt. implementering. Jeg er selv i tæt kontakt med nogle af disse kommuner og fortæller dem om min erfaring med dette koncept i de lande, som jeg har besøgt og studeret det under vores research og produktion af dokumentarserien.
Men naturligvis ikke alle er begejstrede for Buurtzorgs disruption af ældrevelfærden. Er deres bekymring begrundet? Se afsnit 2. og bedøm det selv.
© Copyright 1994 - 2021 * All Rights Reserved* KontinentFilm & TV * Copenhagen - London - Seattle -Tokyo